Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the location-weather domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /srv/www/wordpress/wp-includes/functions.php on line 6121
Σπάνιες γαίες: Η Ελλάδα σε 2-3 χρόνια θα εξάγει γάλλιο σε όλη την Ευρώπη – «Κιβωτός» επιστημονικής έρευνας ενός αιώνα το εθνικό γεωλογικό μουσείο - Το Μικρόφωνο

Σπάνιες γαίες: Η Ελλάδα σε 2-3 χρόνια θα εξάγει γάλλιο σε όλη την Ευρώπη – «Κιβωτός» επιστημονικής έρευνας ενός αιώνα το εθνικό γεωλογικό μουσείο

Μια «κιβωτό» επιστημονικής έρευνας 100 ετών, αποτελεί το νέο εθνικό γεωλογικό μουσείο. Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η γνώση που έχει συγκεντρωθεί για τα ορυκτά κοιτάσματα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες, για την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας.

Όπως επισημαίνει ο Διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου Κωνσταντίνος Λασκαρίδης: «η Ελλάδα θα εξάγει Γάλλιο σε όλη την Ευρώπη στα επόμενα 2 με 3 χρόνια».

Ειδικότερα, η βασική αποστολή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών είναι ο εντοπισμός ορυκτών. Όπως το γάλλιο, που ως παράγωγο του βωξίτη και του αλουμινίου,  σήμερα αποτελεί κρίσιμο στοιχείο και το αναζητά απεγνωσμένα η παγκόσμια βιομηχανία για την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής τεχνολογίας των κινητών τηλεφώνων, της διαστημικής τεχνολογίας της αμυντικής βιομηχανίας.

Το γάλλιο

Γάλλιο εντοπίζεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα ενω αντιμόνιο που επίσης χρησιμοποιείται στην υψηλή τεχνολογία, εντοπίζεται στη Χίο, στο Καλλυντήρι της Ροδόπης στο Λαχανά Θεσσαλονίκης όπου ήδη εκτελούνται έρευνες και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης τους, ενώ στα Κιμμέρια της Ξάνθης και στους Μολάους βρέθηκε Γερμάνιο και στη Σάμο ενδείξεις για ύπαρξη λιθίου.

«Η πατρίδα μας είναι πλούσια σε ορυκτές πρώτες ύλες, υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων, σε πολλά έχει πρωτιά η Ελλάδα ειδικά στα βιομηχανικά ορυκτά» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Κωνσταντίνος Σάλτας.

Το πεδίο μελέτης του ΕΑΓΜΕ είναι πολύ ευρύ και περιλαμβάνει εκτός των ορυκτών, τον εντοπισμό γεωθερμικών πεδίων και τη μελέτη υπόγειων υδάτων.

«Όλα τα κοιτάσματα της Ελλάδας έχουν εντοπιστεί από την υπηρεσία, όλη αυτή η βιβλιοθήκη πλέον έχει ψηφιοποιηθεί – είναι πλέον προσβάσιμα γρήγορα και με μηδενικό κόστος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τόσο στην πολιτεία όσο και στους επενδυτές να έχουν την πρωτογενή πληροφορία» επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Διονύσης Γκούτης.

Σημειώνεται πως πάνω από 10.000 μελέτες με όλα τα ερευνητικά δεδομένα μετά την ψηφιοποίηση τους είναι ελεύθερα προσβάσιμα μέσω της ιστοσελίδας του ΕΑΓΜΕ.

Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Share this content:


Warning: Trying to access array offset on false in /srv/www/wordpress/wp-content/themes/newscrunch/inc/helpers.php on line 1994

Warning: Trying to access array offset on null in /srv/www/wordpress/wp-content/themes/newscrunch/inc/helpers.php on line 1994

Add your Biographical Information. Edit your Profile now.

Post Comment

You May Have Missed