Μεντβέντεφ: Η «πραγματική αποναζικοποίηση» θα πρέπει να περιλαμβάνει όλη την Ευρώπη
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Η αναγέννηση του ναζισμού δεν μπορεί να επιτραπεί σε κανένα έθνος και η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί μια διεθνή προσπάθεια αποναζικοποίσης, δήλωσε ο πρώην Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο ανώτερος υπάλληλος, που επί του παρόντος υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ασχολήθηκε με την απειλή της ναζιστικής ιδεολογίας κατά τη διάρκεια δημόσιας διάλεξης στη Μόσχα την Τρίτη, στην οποία περιέγραψε προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας.
Χαρακτηρίζει την καταστροφή του «Νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου» ως απαραίτητο αποτέλεσμα της σύγκρουσης της Ουκρανίας, προτού υποστηρίξει την ευρύτερη «αποφασιστική δράση από πολλαπλά κράτη».
«Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα καθεστώτα δεν θα προκύψουν ποτέ σε κανένα άλλο έθνος. Το κόστος θα είναι πολύ υψηλό», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ.
Απαιτείται μια πραγματική αποκατάσταση. Ο ναζισμός πρέπει να εξαλειφθεί όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Ο ανώτερος υπάλληλος επίσης επέκρινε τους ισχυρισμούς που ακούγονται από ορισμένα δυτικά έθνη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί στα μέλη του ΝΑΤΟ, αποκαλώντας την αφήγηση «ανοησίες».
Ισχυρίστηκε ότι το αφήγημα έχει επινοηθεί από κάποιες κυβερνήσεις για να εξηγήσουν τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς και να ενοχοποιήσουν την Ρωσία ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα τα έθνη τους.
Ο Μεντβέντεφ τόνισε τη διάκριση μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης της Ουκρανίας, την οποία χαρακτήρισε “αιματηρά φρικιά” και το ουκρανικό κράτος, λέγοντας ότι το μέλλον της είναι αβέβαιο.
Οι αξιωματούχοι στο Κίεβο είναι «φονιάδες που στέλνουν ήσυχους πολίτες του δικού τους έθνους στη σφαγή χωρίς δεύτερη σκέψη», και γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλοι να κυβερνούν την Ουκρανία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Τόνισε ότι «ένα καθεστώς που βασίζεται στη Νεοναζιστική ιδεολογία … δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπάρχει».
Η ουκρανική κρατική υπόθεση μπορεί να επιβιώσει από την τρέχουσα σύγκρουση, ανέφερε ακόμα ο Μεντβέντεφ, σημειώνοντας ότι προσωπικά είναι σκεπτικός με βάση αυτό που θεωρεί ως έλλειψη χρησιμότητας στα δυτικά έθνη. Εάν η χώρα επιμένει, δεν πρέπει να επιτρέπεται να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε στρατιωτικό μπλοκ εχθρικό προς τη Ρωσία, τόνισε.
Η νίκη της Ρωσίας στη σύγκρουση, την οποία ο Μεντβέντεφ θεωρεί αναπόφευκτη, θα υπηρετήσει «ως το πρώτο βήμα προς μια βιώσιμη ειρήνη στην Ευρώπη και τη δημιουργία» ενός πιο δίκαιου πολυπολικού κόσμου.
Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε χτες Δευτέρα, 28 Απριλίου, ότι ο κόσμος δεν συμφωνεί με την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν για τις 8 Μαΐου, Ημέρα Νίκης ενάντια στους Ναζί, και μεγάλη εθνική γιορτή για τους Ρώσους.
Ο Ζελένσκι επιμένει να ζητάει μια «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες», ωστόσο η Μόσχα φέρνει αντιρρήσεις σε αυτήν την πρόταση, πιστεύοντας ότι απλά ζητάει περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί.
Share this content:
Post Comment