Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Ο Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης υπέβαλε σήμερα αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, η οποία προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επιδίωξη είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους (ορισμός COFOG-Eurostat) υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026. 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα όρια καθαρών πρωτογενών δαπανών, για λοιπές δαπάνες εκτός των αμυντικών, θα καταγράφονται στον λογαριασμό ελέγχου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263.

Με βάση τα παραπάνω, για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής ρήτρας διαφυγής.

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα που κατέθεσε αίτημα για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μπαλάς Ουζβάρι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέθεσε αίτημα για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα μόλις ενεργοποίησε το εθνικό σύστημα διαφυγής. Θα εξετάσουμε αυτό το αίτημα κατά τη διάρκεια του Μαΐου και στη συνέχεια τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στις αρχές Ιουνίου».

Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες, μετά τη Γερμανία και τη Λετονία που έχουν καταθέσει αίτημα για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, όπως περιλαμβάνεται στο σχέδιο ReARM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Ουζβάρι ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις από την ελληνική πλευρά του δημοσιονομικού χώρου που κερδίζει η Ελλάδα, με τον ίδιο να δηλώνει πως «αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε θεσπίσει κάποιους κανόνες και λέμε ότι τα μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν δαπανώντας επιπλέον 1,5%».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αιτήματα των χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας θα εξεταστούν σύμφωνα με τις διατάξεις και οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα στον Ιούνιο. Παράλληλα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός των χωρών που θα καταθέσουν αίτημα να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η τελευταία ημέρα του Απριλίου.

Share this content:

Post Comment

You May Have Missed