Το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην ιστορία της Ισπανίας – Άγνωστη η αιτία, αποδυναμώνεται το σενάριο κυβερνοεπίθεσης
Σχεδόν πλήρως έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε Ισπανία και Πορτογαλία, με τις δύο χώρες να επανέρχονται στην κανονικότητα μετά το χάος που προκάλεσε το χθεσινό γενικό μπλακάουτ. Οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, αν και το σενάριο της κυβερνοεπίθεσης μάλλον αποκλείεται. Η πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις και στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.
Η ηλεκτροδότηση στην Ισπανία αποκατασταθεί άνω του 99%, ενώ στην Πορτογαλία έχει επανέλθει πλήρως. Ορισμένες περιοχές της Ισπανίας παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον ο Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να συγκαλεί υπό την προεδρία του βασιλιά Φελίπε νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η αιτία του πρωτοφανούς μπλακ άουτ παραμένει μυστήριο. Οι αρμόδιοι και οι επικεφαλής των δύο χωρών δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής σαφή απάντηση. Διάφορες εικασίες έχουν ακουστεί, όπως ότι η απότομη αύξηση της τάσης μπορεί να ευθύνεται για την διακοπή ρεύματος σε όλη την Ισπανία. Πάντως, το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης φαίνεται να αποδυναμώνεται.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, μέσα σε 5 δευτερόλεπτα χάθηκαν 15 γιγαβάτ, γεγονός που αντιστοιχεί στο 60% των αναγκών της χώρας για ηλεκτροδότηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αρχές χρειάστηκαν να απεγκλωβίσουν 35.000 επιβάτες οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι στα βαγόνια του υπόγειου σιδηρόδρομου, τρένου κλπ.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη συνέντευξη του επικεφαλής της Λειτουργίας Συστημάτων του Εθνικού Διαχειριστή της Ισπανίας, που πριν από λίγο είπε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, αποκλείει το ενδεχόμενο της κυβερνοεπίθεσης.
Η διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων
Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μεταξύ τους στενά συνδεδεμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, με λίγες όμως διασυνοριακές συνδέσεις με τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό προτρέπει τις χώρες της ΕΕ να εγκαταστήσουν περισσότερες διασυνδέσεις, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα βελτίωνε την ενεργειακή ασφάλεια και θα διευκόλυνε τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από τα σύνορα. Η Μαδρίτη, η Λισαβόνα και το Παρίσι έχουν επανειλημμένα δηλώσει την προθυμία τους να προχωρήσουν με αυτό το σχέδιο, όμως η πρόοδος είναι αργή.
Αυτή τη στιγμή, παραμένει ασαφές εάν περισσότερες συνδέσεις με την Ευρώπη θα είχαν μετριάσει τη συσκότιση στην Ιβηρική.
Σχετική είδηση: Ισπανία – Πορτογαλία: Πώς η ευρωπαϊκή διασύνδεση θα μπορούσε να αποτρέψει το μπλακ άουτ
Share this content:
Post Comment