Πώς απετράπη κατάρρευση του συστήματος ενέργειας στην Ελλάδα το Πάσχα – Το ΕΡΤNews στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, οι δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα
Η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία το τεστ αποτροπής ενός αντίστοιχου μπλακ άουτ κατά την περίοδο του Πάσχα, όταν κατάφερε να εξισορροπήσει τις πηγές ενέργειας.
«Στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης απαιτείται συνεχής επιτήρηση του συστήματος, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος γενικευμένης διακοπής ρεύματος», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Συγκεκριμένα, τόνισε: «Kανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι προκάλεσε τη διαταραχή στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Αν κάτι όπως πρέπει να κρατήσουμε όλοι είναι τη σημασία να διατηρούμε την ισορροπία στο σύστημα. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που 24 ώρες το 24ωρο κοιτούνε μια οθόνη και γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που προλάβαμε και τις μέρες του Πάσχα δεν είχαμε καμία διακοπή».
Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και τις σταθερές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από ηλιακά και αιολικά συστήματα, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα ενέργειας
απαιτεί νέα αρχιτεκτονική στα δίκτυα παράλληλα με στενή επιτήρηση της λειτουργίας τους.
«Μια πιθανότητα είναι ότι έχοντας μεγάλη διείσδυση από ΑΠΕ πιθανώς φωτοβολταϊκά για κάποιο λόγο βγήκε ξαφνικά από το σύστημα μια μεγάλη ισχύς ΑΠΕ και ίσως αυτό να προκάλεσε το πρόβλημα Στην Ελλάδα τα βλέπω εξαιρετικά τα πράγματα γιατί έχω άμεση γνώση είναι εξαιρετικοί οι τεχνικοί και νομίζω είμαστε στο τοπ 10 παγκοσμίως» επισήμανε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ηλεκτρικών Δικτύων-CIGRE, Κωνσταντίνος Παπαηλιού.
Στο Κέντρο Ελέγχου ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι όλοι βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή και επαγρύπνηση για παν ενδεχόμενο.
«Κι ακόμη πέσει το μεγάλο σύστημα εμείς έχουμε και εφεδρικά συστήματα του πληροφοριακού συστήματος εφεδρικά» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Δημήτρης Μίχος.
«Στην Ελλάδα τώρα η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε κάποιες μέρες της άνοιξης είναι ότι χρειάζεται να εξισορροπήσει τη ζήτηση σε περιόδους που έχουμε υπερπαραγωγή για το λόγο αυτό έχουμε φτιάξει διαδικασίες με το ΥΠΕΝ που ελέγχουμε το σύστημα» επισήμανε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.
Η μετάβαση στην νέα ενεργειακή εποχή μηδενικών εκπομπών ρύπων, απαιτεί χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου για τη μεταφορά της καθαρής ενέργειας, αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλεία αλλά και στενή παρακοούθηση από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Τι λέει στο ΕΡΤNews ο Γεν. Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς ΑΔΜΗΕ
Το πώς «θωρακίζεται» η Ελλάδα σε ενδεχόμενο μπλακ άουτ εξήγησε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, μιλώντας με την δημοσιογράφο Βαλέρια Δολαψάκη, ο γενικός διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Δημήτρης Μίχος.
Για τις δικλείδες ασφαλείας που υφίστανται, τόνισε:
«Οι δικλείδες ασφαλείας είναι η εμπειρία των ανθρώπων και το προσωπικό το οποίο εργάζεται σε πάρα πολύ σύγχρονα συστήματα σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, αυτή τη στιγμή στο κοντρόλ του υπάρχουν άλλα τέσσερα περιφερειακά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας, όπου είναι όλα στελεχωμένα με 24ωρες βάρδιες. Έχουμε τις τελευταίες τεχνολογίες από πληροφοριακά συστήματα ειδικά για την παρακολούθηση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και επίσης εκτός από αυτούς έχουμε και πάρα πολλούς άλλους επιστήμονες οι οποίοι εργάζονται (…)».
Ως προς το αν αυτό που συνέβη στην Ισπανία, μπορεί να αποκλειστεί πως ενδεχομένως να συμβεί στην Ελλάδα, ο κ. Μίχος επισήμανε:
«Αυτό το οποίο συνέβη στην Ισπανία δεν έχει ακόμη διερευνηθεί. Εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε κάθε μέρα (…) αλλά εν γένει η πιθανότητα να συμβεί κάποιο τέτοιο συμβάν στην Ελλάδα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ μικρή.
Από τη στιγμή που εμείς έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ήδη και με τη βοήθεια και των άλλων φορέων της ενέργειας, από το ΥΠΕΝ μέχρι τη ΡΑΕ και το ΔΕΔΔΗΕ και τους άλλους συναφείς φορείς, έτσι ώστε να μας βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση (…)».
Για το τι μπορεί να συνέβη εντέλει στην Ισπανία, σημείωσε:
«Εκεί φαίνεται ότι κάποια στιγμή έγινε κάποιο περιστατικό που διατάραξε την ευστάθεια του συστήματος, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα -όπως το είδαμε εμείς τουλάχιστον- να αποχωριστεί η Ιβηρική χερσόνησος από τη Γαλλία και στο τέλος να καταρρεύσει η παραγωγή στη χώρα και να καταλήξουμε στο μπλακ άουτ. Τώρα αυτά μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους. Είτε να έγινε κάποιο βραχυκύκλωμα πολύ ισχυρό, το οποίο να επηρέασε μονάδες παραγωγής, αλλά δεν είναι ακόμα (σίγουρο)».
Για το πώς μπορεί να προφυλαχθεί ο πληθυσμός για να αποφευχθούν φαινόμενα σαν αυτά της Ισπανίας, σε μια τέτοια κατάσταση έκακτης ανάγκης, τόνισε:
«Ανάλογα με το συμβάν που έχει προκαλέσει το μπλακ άουτ γίνεται στη συνέχεια η διαδικασία αποκατάστασης. Όσο πιο γρήγορα γίνει η αποκατάσταση της ηλεκτρικής τροφοδοσίας της χώρας, τόσο πιο άμεσα επανέρχεται και η κανονικότητα».
Ο ίδιος πρόσθεσε, ακόμη:
«Εκτός από τους ανθρώπους της βάρδιας, υπάρχουν και περίπου 40 ειδικοί επιστήμονες γύρω που τους πλαισιώνουν, οι οποίοι συνεχώς παρακολουθούν όλα τα φαινόμενα και κάνουν συνεχώς μελέτες λειτουργίας (…) Επομένως είμαστε γενικώς όσο το δυνατόν πανέτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες».
Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Βαλέρια Δολαψάκη
Share this content:
Post Comment