Γ. Γεραπετρίτης από την Πρωτοβουλία Τριών Θαλλασών: «Η Ελλάδα προσθέτει αξία στην πρωτοβουλία λόγω του ενεργειακού της ρόλου»
Την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των υποδομών στην Ανατολική Ευρώπη, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την παρέμβασή του στη Διάσκεψη για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών στη Βαρσοβία.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτη κατά την παρέμβασή του, στην Διάσκεψη για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, για ακόμα μια φορά εξέφρασε τη στεναρή στήριξη της Αθήνας στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας παραλλήλως ότι όλη η διεθνής κοινότητα αναμένει οι εν εξελίξει ειρηνευτικές διαδικασίες να έχουν ευτυχή κατάληξη.
Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών είναι μία από τις δομές που δύνανται να βοηθήσουν την Ουκρανία μετά τον πόλεμο στην ανόρθωση και την ανοικοδόμηση της.
Ανέδειξε δε, την Ελλάδα ως χώρα η οποία προσθέτει αξία στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθότι είναι ήδη συνδεδεμένη ενεργειακά με τις βαλκανικές χώρες, ενώ την ίδια ώρα προγραμματίζει νέα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης τόσο με την Βόρεια Αφρική, όσο και με τη Μέση Ανατολή, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Ανταπόκριση: Πιέρρος Τζανετάκος
Ολόκληρη η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών:
«Αξιότιμοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα και θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόεδρε Duda,
Σας ευχαριστώ, όχι μόνο για τη διοργάνωση αυτής της Συνόδου, αλλά και για την πολύτιμη συνεισφορά σας, καθώς πρωτοστατήσατε στη δημιουργία αυτής της Πρωτοβουλίας πριν από δέκα χρόνια. Υπήρξατε από τους λίγους που πρώτοι οραματίστηκαν τη συμβολή της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, αλλά και στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα των υποδομών στην Ανατολική Ευρώπη και την ΕΕ συνολικά, που αποκτούν σήμερα ολοένα μεγαλύτερη σημασία υπό το φως του συνεχιζόμενου βίαιου πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, ο οποίος διανύει ήδη το τέταρτο έτος του.
Η Ουκρανία συνεχίζει να απολαύει της πλήρους και ακλόνητης στήριξής μας, τη στιγμή που όλοι μας αναμένουμε οι εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να αποδώσουν τελικά καρπούς. Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών είναι, πράγματι, ένα από τα φόρα που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής, που μαστίζεται από τον πόλεμο, καθώς και στη συνδεσιμότητά της με περιφερειακά δίκτυα υποδομών, με απώτατο στόχο την ένταξή της στην ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο των κοινών, σοβαρών και περίπλοκων γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα έργα διασυνδεσιμότητας – εν εξελίξει και υπό σχεδιασμό – μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικών χωρών, όπως οι μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, οι ενεργειακές διασυνδέσεις με γειτονικές βαλκανικές χώρες, η αναβάθμιση των λιμένων και των σιδηροδρομικών συνδέσεων της Βορείου Ελλάδος, καθώς και τα προγραμματιζόμενα έργα ενεργειακής διασύνδεσης με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αποτελούν παραδείγματα της προστιθέμενης αξίας της συμμετοχής της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία, προσθέτοντας δύο θάλασσες, το Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος στις τρεις θάλασσες της Πρωτοβουλίας.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε την εξίσου μεγάλη σημασία της Πρωτοβουλίας, η οποία λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ευρύτερες πολιτικές και τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως το έργο «Global Gateway», για την επίτευξη του κοινού στόχου της διαφύλαξης και της προώθησης της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.
Πιστεύω ότι αυτές ακριβώς οι πτυχές της «ασφάλειας», της «ανθεκτικότητας» και της «διαφοροποίησης» που προωθεί η Πρωτοβουλία μας σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης και, μπορώ να πω, στον κόσμο συνολικά, είναι αυτές που προσελκύουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον και άλλων κρατών να συνδεθούν μαζί της.
Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε φέτος την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ως τα νέα «Συνδεδεμένα Μέλη».
Καλωσορίζουμε, επίσης, ως νέους Στρατηγικούς Εταίρους, την Ισπανία και την Τουρκία, ενώ, ταυτόχρονα, θεσπίζουμε σήμερα, για πρώτη φορά, Όρους και Προϋποθέσεις για τους Στρατηγικούς Εταίρους μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών δεν είναι μόνο μια συμμαχία κρατών που επιδιώκουν να επιτύχουν ισχυρότερη συνδεσιμότητα σε όλους τους τομείς. Είναι μία οικογένεια εθνών που οφείλει να είναι βαθιά ριζωμένη σε δημοκρατικές αξίες, στο κράτους δικαίου και σε μία διεθνή αρχιτεκτονική ασφάλειας βασισμένη σε κανόνες».
Share this content:
Post Comment