Μυστήριο με το πρωτοφανές μπλακ άουτ στην Ιβηρική – Επανέρχεται η ηλεκτροδότηση, ποια σενάρια εξετάζονται

Ένα πρωτοφανές μπλακ άουτ έφερε τη Δευτέρα ακινησία σε μεγάλο μέρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καθηλώνοντας χιλιάδες επιβάτες τρένων και αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς τηλεφωνική και διαδικτυακή κάλυψη και χωρίς πρόσβαση σε μετρητά από ΑΤΜ σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο.

Η ξαφνική κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης άφησε επίσης τις αρχές να αναζητούν την αιτία της. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απευθύνθηκε στο έθνος και δήλωσε ότι σχεδόν 11 ώρες αφότου η χώρα ακινητοποιήθηκε, οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες προσπαθούσαν ακόμη να προσδιορίσουν τι συνέβη.

«Ποτέ δεν είχαμε πλήρη κατάρρευση του συστήματος», δήλωσε ο Σάντσεθ, πριν περιγράψει λεπτομερώς ότι στις 12:33 μ.μ. της Δευτέρας το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας έχασε 15 γιγαβάτ, το ισοδύναμο του 60% της εθνικής ζήτησης, μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα. Ο επικεφαλής επιχειρήσεων του ισπανικού διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Red Eléctrica, Eduardo Prieto, δήλωσε ότι το γεγονός ήταν «έκτακτο και ασυνήθιστο».

Η Ισπανία είχε ανακτήσει περισσότερο από το 92% της ενέργειάς της μέχρι τις 5 π.μ. της Τρίτης, σύμφωνα με την Red Eléctrica, και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ολόκληρη η χώρα των 48 εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει ξανά φως μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ήταν η δεύτερη σοβαρή ευρωπαϊκή διακοπή ρεύματος σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, μετά την πυρκαγιά της 20ής Μαρτίου που έκλεισε το αεροδρόμιο Χίθροου στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνέβη καθώς οι αρχές σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για σαμποτάζ που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Πορτογαλίας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακοπή λειτουργίας οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση. Η Τερέζα Ριμπέρα, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, ανέφερε το ίδιο στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και χαρακτήρισε τη διακοπή ρεύματος «ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό». «Αναλύουμε όλες τις πιθανές αιτίες χωρίς να απορρίπτουμε καμία υπόθεση», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Οι ισπανικές και πορτογαλικές πρωτεύουσες που επλήγησαν

Η διακοπή ρεύματος ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας. Τα γραφεία έκλεισαν και η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, ενώ κάποιοι πολίτες στη Βαρκελώνη κατεύθυναν την κυκλοφορία. Τα δρομολόγια των τρένων και στις δύο χώρες σταμάτησαν.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους στην Ισπανία χρειάστηκε να βοηθήσουν στην εκκένωση περίπου 35.000 ανθρώπων από πάνω από 100 τρένα που σταμάτησαν στις γραμμές όταν διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Μέχρι τις 11:00 το βράδυ οι επιβάτες από 11 τρένα χρειάζονταν ακόμη εκκένωση, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Στη Μαδρίτη, εκατοντάδες άνθρωποι σε μια στάση λεωφορείου προς το αεροδρόμιο προσπάθησαν να κάνουν οτοστόπ, καθώς τα λεωφορεία δεν περνούσαν ή έφταναν γεμάτα επιβάτες. Πολλοί κρατούσαν αυτοσχέδιες πινακίδες και προσπαθούσαν να πείσουν τους οδηγούς να τους πάρουν. Ορισμένοι οδηγοί βοηθούσαν κάποιους από αυτούς.

«Είμαι εδώ σχεδόν τρεις ώρες και προσπαθώ να βρω κάποιον να με πάει στο αεροδρόμιο γιατί η οικογένειά μου έφτασε σήμερα και δεν μπορώ να τους μιλήσω», δήλωσε η Τζέσικα Φερνάντες στο Associated Press. «Αυτό είναι τρομακτικό».

Τα συστήματα του μετρό έκλεισαν. «Δεν ξέρω πώς θα πάω σπίτι μου», δήλωσε η κάτοικος της Βαρκελώνης Ιβέτ Κορόνα καθώς παρακολουθούσε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να μην καταφέρνει να επιβιβαστεί σε ένα λεωφορείο που σταμάτησε για λίγο για να χωρέσει μερικούς επιβάτες.

Τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πέρασαν σε γεννήτριες και τα πρατήρια καυσίμων σταμάτησαν να λειτουργούν. Δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση κλήσεων στα περισσότερα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αν και κάποιες εφαρμογές λειτουργούσαν σποραδικά. Οι άνθρωποι έψαχναν για ραδιόφωνα που λειτουργούν με μπαταρία.

Είναι σπάνιο να έχουμε μια τόσο εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην Ιβηρική Χερσόνησο, με συνολικό πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και τα εδάφη της Θέουτα και της Μελίλια, που βρίσκονται απέναντι από τη Μεσόγειο στην Αφρική, δεν επηρεάστηκαν.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι ο στρατός θα διανείμει γεννήτριες και άλλο υλικό στις πιο πληγείσες περιοχές την Τρίτη.

Το πορτογαλικό υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στην κατοικία του πρωθυπουργού. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγρο δήλωσε ότι είχε μιλήσει αρκετές φορές με τον Σάντσεθ και ανέμενε ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί μέχρι το τέλος της ημέρας. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η διακοπή φαίνεται να οφείλεται σε προβλήματα εκτός της χώρας, δήλωσε αξιωματούχος στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Η ηλεκτρική ενέργεια αντλείται από το Μαρόκο και τη Γαλλία για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη νότια και βόρεια Ισπανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ευχαριστώντας τις κυβερνήσεις τους. Η Ισπανία αύξησε επίσης την παραγωγή από υδροηλεκτρικούς και θερμικούς σταθμούς συνδυασμένου κύκλου.

Με εφεδρικά συστήματα τα αεροδρόμια

Ένα γράφημα στην ιστοσελίδα του ισπανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που δείχνει τη ζήτηση σε όλη τη χώρα έδειξε απότομη πτώση γύρω στις 12:15 μ.μ. από 27.500 μεγαβάτ σε σχεδόν 15.000 μεγαβάτ.

Τα ισπανικά αεροδρόμια λειτουργούσαν με εφεδρικά ηλεκτρικά συστήματα και ορισμένες πτήσεις καθυστέρησαν, σύμφωνα με την Aena, η οποία διαχειρίζεται 56 αεροδρόμια στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης.

Στη Λισαβόνα, οι τερματικοί σταθμοί έκλεισαν και οι τουρίστες κάθονταν έξω περιμένοντας νέα για τις πτήσεις. «Δεν είδαμε κανένα αεροπλάνο να φτάνει ή να αναχωρεί στα 50 λεπτά που περιμένουμε εδώ», δήλωσε ο Ολλανδός τουρίστας Marc Brandsma. Το ισπανικό κοινοβούλιο στη Μαδρίτη έκλεισε. Το παιχνίδι στο Madrid Open τουρνουά τένις διακόπηκε.

Ορισμένοι εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη συνδεσιμότητας για να απολαύσουν τη λιακάδα σε ταράτσες εστιατορίων, πάρκα και παραλίες. Οι δρόμοι της Βαρκελώνης γέμισαν με πλήθος ανθρώπων που συνωστίζονταν μπροστά από τα σκοτεινά καταστήματα και αντάλλασσαν πληροφορίες. «Είμαστε τυχεροί. Κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο μετρό. Και υπάρχει και μια θετική πλευρά: Μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας», δήλωσε ο Monste Cortés στη Βαρκελώνη. Είπε ότι το δείπνο θα είναι ψωμί σε φέτες και αλλαντικά.

Το κυνήγι της συνδεσιμότητας

Όσο περνούσαν οι ώρες, τόσο αυξανόταν και η ανησυχία όσων δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Δεν μπορώ καν να τηλεφωνήσω στο αφεντικό μου γιατί τίποτα δεν λειτουργεί», δήλωσε η Helen Osorio, υπάλληλος καταστήματος στη Βαρκελώνη.

Στην Τεράσα, μια βιομηχανική πόλη 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) από τη Βαρκελώνη, τα καταστήματα που πωλούσαν γεννήτριες δεν είχαν αποθέματα. Η Εθνική Αρχή Εκτάκτων Αναγκών και Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας δήλωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούσαν.

Στην Πορτογαλία, μια χώρα με περίπου 10,6 εκατομμύρια κατοίκους, η αστυνομία τοποθέτησε περισσότερους αστυνομικούς σε υπηρεσία για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα αιτήματα για βοήθεια, μεταξύ άλλων από ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε ασανσέρ.

Αρκετά βαγόνια του μετρό της Λισαβόνας εκκενώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές. Τα δικαστήρια σταμάτησαν να λειτουργούν και επηρεάστηκαν τα ΑΤΜ και τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών.

Πηγή: Associated Press

Share this content:

Post Comment

You May Have Missed