Αγωνία στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός» λένε οι ειδικοί

Νύχτα αγωνίας σε δρόμους, πλατείες και πάρκα πέρασαν πολλοί κάτοικοι αλλά και τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι βιώνουν την ανησυχία, μετά από τον μεγάλο σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (23/4) αλλά και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν, με μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αυτόν των 5 Ρίχτερ.

To «χειρότερο σενάριο», να ακολουθήσει σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ, κράτησε μακριά από τα σπίτια τους πολλούς κατοίκους. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, χιλιάδες οικογένειες έστησαν σκηνές και άναψαν φωτιές καθώς η θερμοκρασία την νύχτα έπεσε κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι μνήμες στην Κωνσταντινούπολη από τα 6,2 Ρίχτερ του φονικού σεισμού του 1999 που σκότωσε 17.000 ανθρώπους, έχουν ξυπνήσει για τα καλά και οι κάτοικοι προτιμούν την παγωνιά στο ύπαιθρο από την αγωνία για το αν τα κτήρια θα αντέξουν την σεισμική καταπόνηση.

Εξάλλου, τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία είχε βιώσει τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις και καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.

Μέχρι τις 9:00 το απόγευμα οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 120, μεγέθους ως και 4,5 Ρίχτερ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν δεκάδες μικροί μετασεισμοί, με μεγαλύτερους τα 3,9 Ρίχτερ στις 03:30 και 4,0 Ρίχτερ στις 04:00 τα ξημερώματα, εντείνοντας παράλληλα και την ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο φόβος για Μεγασεισμό και το ρήγμα της Ανατολίας

Η Κωνσταντινούπολη ζει υπό τον φόβο ενός «Μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και οι ειδικοί κάνουν εκτιμήσεις που δεν αποκλείουν έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτηρίων.

 

Z83991299900757 Αγωνία στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός» λένε οι ειδικοί

 

Σύμφωνα με νεότερο υπολογισμό, που έκανε γνωστό σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Κεμάλ Μεμισόγλου, ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 236. Οι τραυματισμοί που καταγράφηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αποτέλεσμα κινήσεων πανικού και πτώσεων.

Μέχρι στιγμής 221 από τους τραυματίες έχουν πάρει εξιτήριο μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους. Ακόμη 15 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Στη δήλωσή του ο Μεμισόγλου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και ευχαρίστησε «όλο το προσωπικό μας που εργάζεται τόσο στο πεδίο και στις υγειονομικές μας εγκαταστάσεις από την πρώτη στιγμή του συμβάντος. Είθε ο Θεός να προστατεύει τη χώρα μας και το έθνος μας από κάθε είδους καταστροφές».

Δεκατρία δευτερόλεπτα η διάρκεια της δόνησης των 6,2 Ρίχτερ

Ο ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ήταν της τάξης των 6,2 ρίχτερ με ώρα τις 12:49 το μεσημέρι της Τετάρτης. Σημειώθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, 28 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης), με εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Η δόνηση όπως την κατέγραψε ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ευπάλιο:

491025908_2100930587039688_6959003685774512637_n-364x204 Αγωνία στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός» λένε οι ειδικοί

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» και ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου τόνισε ότι οι αρχικές επιθεωρήσεις δεν έδειξαν ζημιές ή προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση. Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πανικόβλητοι, είπαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πάρκα και άλλοι κάθισαν στα κατώφλια των σπιτιών τους, καθώς οι μετασεισμοί συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί. Ορισμένα καταστήματα έκλεισαν μετά τον σεισμό που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης.

 

Δείτε βίντεο με ένα κάτοικο που πηδάει από μπαλκόνι για να σωθεί:

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού:

Τι λένε Λέκκας, Παπαζάχος και Τσελέντης για τα 6,2 ρίχτερ στον Μαρμαρά

Ευθύμιος Λέκκας: «Πρέπει να δούμε αν είναι ο κύριος σεισμός»

lekkas-422025-1122-364x204 Αγωνία στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός» λένε οι ειδικοί

«Ενδεχομένως οι σεισμοί να πυροδοτήσουν κάποια φαινόμενα, πρέπει να δούμε αν είναι ο κύριος σεισμός ή προσεισμός. Είναι πιθανό να είναι προσεισμός. Έχει ενδιαφέρον το φαινόμενο», τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι το τελευταίο ρήγμα που θα σπάσει και το πιο δύσκολο, γιατί μπορεί να δώσει σεισμό 7,5 Ρίχτερ» είπε χαρακτηριστικά.

Άκης Τσελέντης: «Απαιτείται μεγάλη προσοχή»

tsel7596785-364x204 Αγωνία στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός» λένε οι ειδικοί

«Απαιτείται μεγάλη προσοχή», έγραψε σε ανάρτησή του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης για τον ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησής του:

«Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου, πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα, (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί.

=>ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ!
Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε προ ολίγου στη βορειοδυτική Τουρκία.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το πιο δυναμικό ρήγμα στον Ελλαδικό χώρο είναι η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Η τάφρος Βορείου Αιγαίου διέρχεται νότια της Σαμοθράκης και της ανατολικής Χαλκιδικής και βόρεια της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί.
(**) Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει μεγάλος σεισμός.

Κώστας Παπαζάχος: «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία»

782-440-PapazahosA-364x204 Αγωνία στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός» λένε οι ειδικοί

 

Σχετικά περιορισμένες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις του σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».

Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση.

Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.

Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.

Εφιαλτική πρόβλεψη Τούρκου σεισμολόγου: «Έρχεται σεισμός πάνω από 7 ρίχτερ»

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο έμπειρος Τούρκος καθηγητής γεωλογίας, Dr. Naci Görür, είχε προειδοποιήσει ότι ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί τότε στη περιοχή θα επηρεάσει το ρήγμα του Μαρμαρά, πιθανότατα προκαλώντας έναν μεγάλο σεισμό μελλοντικά.

«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά», είπε.

O συγκεκριμένος καθηγητής είχε προειδοποιήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για ισχυρότατο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε άλλα σημεία της Τουρκίας.

Σήμερα, μετά το μπαράζ δονήσεων, επανήλθε:

Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7.
Οι σεισμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να μιλάμε για αυτούς όταν συμβαίνει ένας σεισμός. Όταν δεν υπάρχει σεισμός, πρέπει να μιλάμε γι’ αυτούς και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση, στη συνέχεια ο δήμος και οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για έναν σεισμό. Ο αστικός μετασχηματισμός και η οικοδόμηση δεν είναι πράγματα που προετοιμάζουν την πόλη για έναν σεισμό. Μια αντισεισμική πόλη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ο λαός πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να παρακολουθούν και να ελέγχουν.

 

Share this content:

Post Comment

You May Have Missed