Γεωμηχανική: Η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκρίνει «πειράματα για σκίαση του ήλιου»

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η ιδέα της Γεωμηχανικής επιστρέφει δριμύτερη με σκοπό να σκιάσει τον ήλιο που έχει τόσο ανάγκη ο άνθρωπος και όλο το βασίλειο του πλανήτη μας

Τα πειράματα που θα μειώσουν το φως του ήλιου «για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» θα λάβουν το πράσινο φως από την βρετανική κυβέρνηση μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Υπαίθριες δοκιμές που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την έγχυση αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα ή την λάμπρυνση των νεφών για να αντικατοπτρίζουν τον ήλιο, θεωρούνται από τους επιστήμονες ως ένας τρόπος πρόληψης της κλιματικής αλλαγής.

Η ARIA UK, η προηγμένη υπηρεσία χρηματοδότησης της κυβέρνησης της κυβέρνησης, έχει ορίσει 50 εκατομμύρια λίρες για έργα, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ο καθηγητής Mark Symes, διευθυντής προγράμματος για την ARIA (Advanced Research and Envention Agency), δήλωσε ότι θα υπάρξουν «μικρά ελεγχόμενα υπαίθρια πειράματα σε συγκεκριμένες προσεγγίσεις».

«Θα ανακοινώσουμε σε ποιον έχουμε δώσει χρηματοδότηση σε λίγες εβδομάδες και όταν το κάνουμε αυτό, θα καταστήσουμε σαφές το πότε μπορεί να λάβουν χώρα κάποια πειράματα», ανέφερε, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες.

«Ένα από τα κομμάτια που λείπουν σε αυτή τη συζήτηση ήταν φυσικά δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο. Τα μοντέλα μπορούν μόνο να μας πουν ελάχιστα. Όλα όσα κάνουμε θα είναι ασφαλή από το σχεδιασμό. Είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στην υπεύθυνη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της υπεύθυνης υπαίθριας έρευνας.

«Έχουμε ισχυρές απαιτήσεις γύρω από το χρονικό διάστημα που μπορούν να λειτουργήσουν και την αναστρεψιμότητά τους, και δεν θα χρηματοδοτήσουμε την απελευθέρωση οποιωνδήποτε τοξικών ουσιών στο περιβάλλον», πρόσθεσε, χωρίς πάλι να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα έργα Γεωμηχανικής που επιδιώκουν να μεταβάλουν τεχνητά το κλίμα έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενα, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να φέρουν επιζήμια αποτελέσματα, καθώς και να είναι μια άχρηστη απόσπαση της προσοχής από τη μείωση των εκπομπών.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο στο γεγονός ότι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα δεν πέφτουν αρκετά γρήγορα και ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω δράση για την πρόληψη της «καταστροφικής θέρμανσης».

Ένας σημαντικός τομέας έρευνας είναι η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός, η οποία περιλαμβάνει έγχυση στρατοσφαιρικού αερολύματος, όπου τα μικροσκοπικά σωματίδια απελευθερώνονται στη στρατόσφαιρα για να αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου.

Μια άλλη πιθανή λύση είναι η λάμπρυνση του θαλάσσιου σύννεφου στο οποίο τα πλοία θα ψεκάζουν σωματίδια θαλάσσιας άλατος στον ουρανό για να γίνουν πιο φωτεινά και να ενισχύσουν την ανακλαστικότητα των χαμηλών νεφών.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι εμπειρογνώμονες παρατήρησαν ότι τα σύννεφα πάνω από τις ναυτιλιακές διαδρομές ήταν πολύ πιο φωτεινά από το συνηθισμένο, καθώς η ρύπανση τους τα έκανε πιο αντανακλαστικά, φέρνοντας ένα συνολικό αποτέλεσμα.

Αυτή η ψύξη από τους ναυτιλιακούς καπνούς ήταν τόσο έντονη που οι διεθνείς κανονισμοί που θεσπίστηκαν για να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του θείου το 2020, προκάλεσαν ακίδα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Ο καθηγητής Jim Haywood, της ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: «Εάν εισάγετε μικρά σωματίδια σε σύννεφα, μπορείτε να τα φωτίσετε, αντανακλώντας έτσι περισσότερο το φως του ήλιου πίσω στο διάστημα. Πώς γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει; Λοιπόν, υπάρχουν μερικά πολύ ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Οι εκπομπές πλοίων στο θαλάσσιο περιβάλλον οδηγούν σε φωτεινές γραμμές και μετά σε σύννεφα πάνω από τον ωκεανό.

«Όταν υπήρξε μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία το 2014, εξαπλώθηκε πολύ διοξείδιο του θείου. Αυτό που είχε κάνει ήταν να φωτίσει τα σύννεφα και να δροσίσει τον πλανήτη.

Σπορά νεφών

Άλλες ιδέες για τη γεωργία περιλαμβάνουν τα σύννεφα Cirrus (Θύσανοι), για να επιτρέψουν τη διαφυγή περισσότερης θερμότητας στο διάστημα. Έτσι, τα πλούσια νέφη μεγάλου υψόμετρου λειτουργούν ως κουβέρτα, παγιδεύοντας την θερμότητα.

Ο Δρ Sebastian Eastham, ανώτερος λέκτορας της βιώσιμης αεροπορίας στο Imperial College London, δήλωσε: «Κάθε φορά που πετάτε, εκπέμπεται θείο – το οποίο είναι φυσικά παρόν σε καύσιμο αεριωθούμενων – στην κατώτερη στρατόσφαιρα και προκαλεί ένα μικρό αποτέλεσμα ψύξης.

«Ομοίως, τα αεροσκάφη προκαλούν τυχαία τροποποίηση των νεφών Cirrus, αλλά σε αυτή την περίπτωση την προκαλούν τυχαία, αντί να αποτρέπουν ή να αραιώνουν τα σύννεφα Cirrus. Αυτό δείχνει το γεγονός ότι είναι θεωρητικά δυνατό (να δροσιστεί ο πλανήτης) με την τρέχουσα τεχνολογία ημέρας, αλλά υπάρχουν πολλά πρακτικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν να μπορέσουν να γίνουν σε μεγάλη κλίμακα».

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι εάν τα πειράματα αποδειχθούν επιτυχή, θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να εφαρμοστούν μέσα σε 10 χρόνια. Εκτός από τα υπαίθρια πειράματα, η ARIA θα χρηματοδοτεί νέες μελέτες μοντελοποίησης, εσωτερικές εξετάσεις, παρακολούθηση του κλίματος και σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων του κοινού απέναντι στη Γεωμηχανική.

Να σημειωθεί ότι αρχές του ίδιου μήνα, το περιοδικό Science.org δημοσίευσε ένα μακροσκελές άρθρο στο οποίο πρόβαλλε τη Γεωμηχανική, αναφέροντας ότι ο μεγαλύτερος βραχνάς των ειδικών δεν είναι τόσο τα ίδια τα πειράματα, όσο το κατά πόσο θα εξασφαλίσουν την συναίνεση του κοινού. Μάλιστα τόνιζε ότι οι πολίτες φέρουν ισχυρότερες αντιρρήσεις για την Γεωμηχανική, παρά για την γενετική μηχανική, λόγω της «παραπληροφόρησης» από τους διάφορους «συνωμοσιολόγους» του διαδικτύου.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι ειδικοί χωρίζονται σε δυο κατηγορίες αντιμετώπισης του κοινού: Σε αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να γίνουν πειράματα αν δεν ληφθεί υπόψη η γνώμη και οι ανησυχίες των πολιτών, και στους άλλους που προτείνουν να προχωρήσουν τα περάματα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.

Με πληροφορίες από The Telegraph & Science.org

Share this content:

Post Comment

You May Have Missed