Παγουλάτος στο ΕΡΤΝews: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποδυναμώσουν την Κίνα – Υπάρχει στρατηγικός ανταγωνισμός υπερδυνάμεων
Την εκτίμηση πως με τους δασμούς που επιβάλλουν στην Κίνα, οι ΗΠΑ δεν θέλουν απλά να κλείσουν το εμπορικό έλλειμμα που έχουν με την ασιατική χώρα, αλλά να την αποδυναμώσουν και να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτήν, εξέφρασε στην εκπομπή Prime του ΕΡΤNews, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γιώργος Παγουλάτος.
«Με την Κίνα υπάρχει ένας στρατηγικός ανταγωνισμός υπερδυνάμεων. Επομένως, είναι κάτι περισσότερο από αυτό [τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος] είναι και μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της Κίνας, αποδυνάμωσης της επιρροής της, μείωσης της εξάρτησης της αμερικανικής οικονομίας από την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παγουλάτος, υπενθυμίζοντας ότι σημαντικά τμήματα της αμερικανικής παραγωγής είναι συνδεδεμένα με την Κίνα.
«Πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, από την Apple μέχρι την Nike και την Τέσλα έχουν μονάδες στην Κίνα. Ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει να επαναπατρίσει αυτές τις μονάδες, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι μέρος του οικονομικού πλάνου του και το έχει εξηγήσει με πολύ μεγάλη θα έλεγα, καθαρότητα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει επίσης ο στρατηγικός ανταγωνισμός των δύο υπερδυνάμεων, που επίσης δημιουργεί και ένα εμπόδιο στην προσπάθεια να υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση προς την κατεύθυνση μιας διεξόδου», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν βλέπει κάποιο κίνδυνο από μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας, ο κ. Παγουλάτος επεσήμανε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος να δημιουργηθεί «ένα ζήτημα γοήτρου από κάθε πλευρά, καθιστώντας δύσκολη οποιαδήποτε συνεννόηση, διότι αυτή θα φαινόταν ως υποχώρηση. Αυτό έχουμε ως τώρα». Πρόσθεσε ότι «αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι οι δασμοί βλάπτουν αμοιβαία. Βλάπτουν βεβαίως περισσότερο εκείνον που έχει εμπορικό πλεόνασμα – επομένως, είναι σαφές ότι η Κίνα βλάπτεται περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα είναι αυτή που έχει εμπορικό πλεόνασμα, έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών – αλλά βλάπτονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επαναπατρισμός μονάδων από την Κίνα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ένας σαφής στόχος, είναι κάτι που είναι πιο εύκολο στην θεωρία απ’ ότι είναι στην πράξη. Χρειάζονται αρκετά χρόνια και στο ενδιάμεσο διάστημα – το οποίο ενδιάμεσο διάστημα είναι πολλοί μήνες και ίσως και χρόνια – θα έχουμε επιβράδυνση της οικονομίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «ο ΟΟΣΑ ήδη από το πρώτο κύμα των δασμών, πριν καν φτάσουμε στους ανταποδοτικούς δασμούς του Απριλίου, από τις ανακοινώσεις ήδη του Μαρτίου, προέβλεπε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,3-0,4% για αυτή τη χρονιά και την επόμενη και βεβαίως αύξηση του πληθωρισμού. Τώρα πλέον οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο αρνητικές, επομένως αυτό θα είναι το μείγμα».
«Καθίσταται επίσης σαφές ότι οι δασμοί είναι και ένα μέσο πίεσης για να οδηγηθούν οι εμπορικοί εταίροι στη διαπραγμάτευση. Αλλά αυτή η αντίδραση είναι μια αντίδραση που ταιριάζει περισσότερο σε περιπτώσεις ασύμμετρης κατανομής ισχύος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και εμπορικών εταίρων.Είναι πολύ πιο δύσκολο να λειτουργήσει στην περίπτωση μιας χώρας που αντιλαμβάνεται εαυτόν ως υπερδύναμη, όπως είναι η Κίνα, και γι αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την κλιμάκωση που βλέπουμε σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Παγουλάτος.
Κληθείς να απαντήσει από τι έχει να φοβάται η Ελλάδα από αυτήν την κρίση έτσι όπως διαμορφώνεται, ο κ. Παγουλάτος είπε ότι «η Ελλάδα έχει περιορισμένες πρωτογενείς επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο, ακριβώς διότι οι εξαγωγές μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της οικονομίας». Σημείωσε ωστόσο ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη, μια οικονομία κατά σχεδόν 50% εξαγωγική, θα έχει αρνητική αντανάκλαση και στην ελληνική οικονομία.
«Επομένως, στο περιβάλλον αυτό, το οποίο επιτείνεται από την αβεβαιότητα – η αβεβαιότητα είναι ότι χειρότερο για την οικονομική διαδικασία – αποθαρρύνει τις επενδύσεις, αποθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις, παραλύει πολλές φορές διαδικασίες οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη. Επομένως, αυτό είναι κάτι το οποίο έχει σαφώς αρνητική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, στην ευρωπαϊκή οικονομία και κατά συνέπεια, κατ’επέκταση και στην ελληνική οικονομία», επεσήμανε ο κ. Παγουλάτος.
Ερωτηθείς τέλος αν εκτιμά πως πίσω από την ψυχραιμία του προέδρου Τραμπ, υπάρχει σχέδιο και μια εναλλακτική την οποία δεν έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι αναλυτές που μιλούν για αυτοκτονικές επιλογές, ο κ. Παγουλάτος εξέφρασε την άποψη πως οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί δεν είναι απαραίτητο ότι θα μείνουν εκεί που βρίσκονται.
«Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο, το οποίο είναι ακόμα υψηλότερο στην περίπτωση της Κίνας, θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έρχονται σε συμφωνία με μια σειρά χωρών. Και η προσδοκία από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης βέβαια -η οποία αντέδρασε όπως έπρεπε ν’ αντιδράσει – είναι ότι θα επέλθει μια τέτοια συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και επομένως θα δούμε μια εξομάλυνση, ακριβώς γιατί οι άμεσες επιπτώσεις αυτών των δασμών είναι κατά ορατό τρόπο αρνητικές και για την αμερικανική οικονομία, και όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο», κατέληξε ο κ. Παγουλάτος.
Share this content:
Post Comment