Το τρέιλερ από τα “προσεχώς”…
Στο ιστορικό “Χάμπντεν“, ένα μυθικό γήπεδο 122 χρόνια στην ίδια θέση, νότια από το κέντρο της Γλασκώβης, έδρα της εθνικής Σκωτίας, οι νίκες φιλοξενούμενων ομάδων δεν είναι το σύνηθες. Στην άκρως πετυχημένη και με δυο σερί Euro εξαετία του Στίβι Κλαρκ (παλιού ασίσταντ των Γκούλιτ, Μουρίνιο, Τζόλα), από το 2019 και μετά, συμβαίνει το αντίθετο, είτε απέναντι στους “χαϊλάντερς” είναι μεγαθήρια, είτε βατοί αντίπαλοι, είτε χαμηλά εμπόδια. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν κι εδώ τον κανόνα.
Η Δανία στα προκριματικά του Παγκοσμίου το 2021, η Ισπανία στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού δυο χρόνια αργότερα έχασαν στη Γλασκώβη με τρόπο καρμπόν, ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, 2-0. Η Πορτογαλία στην τελευταία εκδοχή του Nations έμεινε στο 0-0, η Νορβηγία στο 3-3 στα προκριματικά του Euro το 2023. Η Πολωνία, ναι, νίκησε 3-2 με πέναλτι του Ζαλέφσκι στο 93′, αλλά το 0-2 στο 44′ έγινε 2-2 στο 76′ σε απίθανο ματς στο Nations! Ομάδα μαχητική, ικανή και με τη μπάλα στα πόδια, μακριά από τις “καμινάδες”.
Εντάξει, η Σκωτία δεν είναι μεγαθήριο (Γαλλία, Ολλανδία για παράδειγμα, ομάδες που κόντραρε η εθνική), δεν είναι όμως και αμελητέα ποσότητα (Κόσοβο, Ιρλανδία, Φινλανδία είναι σε άλλο μήκος), είναι πάνω-κάτω στα μέτρα της 39ης στην κατάταξη Ελλάδας. Αυτή, άλλωστε, ήταν η προσέγγιση συνολικά, τεχνικά, τακτικά, πριν τα δυο ραντεβού για τα play-offs του Nations League, με έπαθλο την πρώτη κατηγορία της διοργάνωσης. Η ομάδα του Κλαρκ επιδίωκε να κρατήσει τη θέση της (άρχισε με τρεις ήττες από Πολωνία, Κροατία Πορτογαλία στον όμιλο, πήρε επτά βαθμούς σε τρία ματς και υποβίβασε την Πολωνία) και η Ελλάδα (ισόβαθμη της Αγγλίας με 15 βαθμούς, αλλά δεύτερη στον όμιλο στη Β΄κατηγορία) να της την πάρει!
Η Ελλάδα, λοιπόν, με χαμένο στο διάστημα πρώτο ημίχρονο στο Φάληρο (γλίτωσε δις το 0-2) και ελπιδοφόρο δεύτερο χωρίς πάντως να σκοράρει, πήγε με το 0-1 στην “πλάτη” στο “Χάμπντεν” για την υπέρβαση. Με επαναστατική ενδεκάδα, προβολή στο μέλλον. Μια ένδειξη από τα “προσεχώς“.
Και μετά το πρώτο 20λεπτο, το κοινό παραληρούσε με αυτό που έβλεπε, έτριβε τα μάτια του. Αδιανόητο. Εξωπραγματικό. Πολλές εικόνες, εκατομμύρια λέξεις. 0-3 η Ελλάδα τη Σκωτία, στην έδρα της, από το 21′ μέχρι το 46′! Δεν είναι τα γκολ, είναι ο τρόπος ανάπτυξης, συνεργασίας, σκέτη απόλαυση. Δεν είναι ο σχηματισμός και η ηλικία, είναι η τριγωνομετρία και το ασίγαστο πάθος να ξεδιπλωθεί στο χορτάρι το αστείρευτο ταλέντο. Ένας κι ένας. Κι όλοι μαζί. Να το βλέπεις και να μην το πιστεύεις. Όχι γιατί συμβαίνει, αλλά τι θα γίνει όταν αυτό γίνει κανονικότητα, συνήθεια.
Το Σεπτέμβριο, αυτή η εθνική του Γιοβάνοβιτς, αυτή η εθνική με εκτός έδρας νίκες και με καταπληκτικό ποδόσφαιρο σε Λονδίνο και Γλασκώβη έχει δυο εντός έδρας ματς, με Λευκορωσία και Δανία. Και πρώτο εκτός, στη Γλασκώβη με την Σκωτία. Στο δρόμο για την επιστροφή μετά από 12 χρόνια σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Η ομάδα του Κλαρκ αρχίζει με Δανία και Λευκορωσία εκτός έδρας και μετά περιμένει στο “Χάμπντεν” την Ελλάδα.
Προκριματικά Παγκοσμίου, λοιπόν. Ο βασικός πρώτος αντίπαλος για την Ελλάδα είναι η Σκωτία. Τα τρομερά μωρά (λέγε με Τζολάκη, Βαγιαννίδη, Κουλιεράκη, Κωσταντέλια, Ζαφείρη, Τζόλη, Μουζακίτη, Καρέτσα), της πήραν ήδη τον “αέρα”. Μένει να της πάρουν και την πρόκριση. Βήμα, βήμα. Πρώτα η Σκωτία, για να κλειδωθεί η δεύτερη θέση. Και μετά η Δανία. Για την πρωτιά και το απευθείας εισιτήριο για τα τελικά. Βήμα, βήμα. Τα μωρά μεγαλώνουν και ποδοσφαιρικά με σταθερά βήματα. Αποτελούν εγγύηση για την ενηλικίωσή τους, οι μεγαλύτεροι στην ηλικία (Γιαννούλης, Παυλίδης, Μαυροπάνος είναι οι… παππούδες της τελευταίας ενδεκάδας!) και ο κόουτς Ιβάν. Τα υπόλοιπα, τα ξέρουν καλά. Μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και σαρώνουν.
Κι εμείς; Τι κάνουμε εμείς; Συντονιζόμστε και απολαμβάνουμε. Προς το παρόν, έχουμε δει μόνο το τρέιλερ από τα “προσεχώς”…
Share this content:
Post Comment